Algi w pokarmach dla ryb

Algi w pokarmach dla ryb ozdobnych stanowią źródło białka i cennych składników, którym przypisuje się działanie prozdrowotne, poprawiające kondycję ryb, ich odporność i wybarwienie. Mimo że poszczególne gatunki glonów znacznie różnią się pod względem zawartości białka i jego składu, wydaje się, że na ogół zawierają one wszystkie niezbędne dla ryb aminokwasy. Algi stanowią tym samym dużo bardziej wartościowy składnik pokarmów dla ryb w porównaniu do innych surowców roślinnych wykorzystywanych jako źródło białka.

 

Spirulina (Arthrospira platensis)

Najczęściej stosowaną w żywieniu ryb mikroalgą jest spirulina (Arthrospira platensis). Początkowo głównym powodem, dla którego interesowano się spiruliną, była niezwykle wysoka zawartość białka w jej komórkach, która oscyluje w granicach od 62% do 68%. To imponująca wartość w porównaniu do zawartości białka w mięsie (15–25%) czy w soi (35%). Ponadto białko spiruliny jest dużo bardziej wartościowe od białek roślinnych, nawet tych pozyskiwanych z roślin strączkowych. Okazało się również, że spirulina zawiera duże ilości barwników, takich jak: chlorofil, karetonoidy i fikobiliny.
Zawartość karotenoidów w suchej masie spiruliny oceniana jest na 0,5%. W spirulinie dominują beta-karoten oraz ksantofile. Obecność karotenoidów w pokarmie dla ryb jest niezbędna, gdyż pobudzają one działanie systemu odpornościowego u ryb, chronią cenne składniki komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a niektóre z nich stanowią źródło witaminy A. Pełnią też ważną rolę w procesie dojrzewania i rozrodu, chronią skórę i ikrę przed wpływem promieniowania UV. Ryby nie potrafią syntetyzować karotenoidów dlatego muszą je otrzymywać wraz z pokarmem. Szczególnie wymagające pod tym względem są barwne odmiany hodowlane ryb ozdobnych. Najwięcej, bo aż 36%, spiruliny zawierają pokarmy Super Spirulina Forte (dostępny w formie płatków, granulatu, mini granulatu, chipsów i tabletek), Pleco’s Tablets, Hi-Algae Discs XXLMarine Power Spirulina Formula Granules. Wysoką zawartość tych alg znajdziemy również w Soft Line Africa Herbivore (20%).

 

Chlorella (Chlorella vulgaris)

Chlorella to jednokomórkowy, słodkowodny glon z gromady zielenic (Chlorophyta). W suchej masie chlorella może zawierać 45–57% białka bogatego w aminokwasy egzogenne. Chlorelli przypisuje się właściwości prozdrowotne związane między innymi z obecnym w jej komórkach naturalnym immunostymulatorem ‒ beta-glukanem oraz wysoką zawartością chlorofilu, która wynosi średnio około 2% suchej masy. Chlorofil poprawia trawienie, ogranicza liczbę bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym, działa jako antyoksydant, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a stosowany u ryb zewnętrznie w postaci kąpieli wspiera leczenie zranień i infekcji skórnych (doniesienia akwarystów). Chlorella jest bogatym źródłem karotenoidów. W suchej masie może zawierać około 0,4% tych barwników. Chlorella występuje między innymi w pokarmach: 3-Algae (dostępny w formie płatka, granulatu, tabletek tonących i samoprzylepnych).

 

Glony kelp

Glony kelp to mieszanina wodorostów morskich należących do brunatnic, które są bogate w składniki mineralne, w tym dobrze przyswajalne organiczne związki jodu, witaminy, włókno pokarmowe oraz barwniki, takie jak fukoksantyna i chlorofil. Włókno pokarmowe obecne w glonach morskich może stanowić 33–50% suchej masy. Jest to znacznie więcej, niż stwierdza się w u roślin wyższych. Glony kelp zawierają dwa rodzaje włókna pokarmowego: nierozpuszczalne (celuloza, mannan, ksylan) i rozpuszczalne, na przykład kwas alginowy, fukoidynę i laminarynę. Włókno pokarmowe wydłuża czas pasażu jelitowego, wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, wiąże toksyny bakteryjne i jony metali ciężkich. Liczne badania wskazują na przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości kwasu alginowego, fukoidyny i laminaryny oraz ich pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
W swoich pokarmach Tropical stosuje dwa gatunki makroalg morskich zaliczanych do glonów kelp, są to: Ascophyllym nodosumLaminaria digitata. Można je znaleźć w pokarmach: 3-Algae (dostępny w formie płatka, granulatu, tabletek tonących i samoprzylepnych), Hi-Algae Discs XXL, Soft Line Africa Herbivore.

 

Lithothamnium calcareum

To niewielkie, morskie algi, które ze względu na węglanowe struktury, który wytwarzają długo były mylone z koralowcami. Żywe algi mają barwę fioletowo-czerwoną, rosną powoli, gromadząc makro- i mikroelementy. Są doskonałym źródłem wapnia, magnezu, manganu, molibdenu, żelaza, fluoru, fosforu, potasu, jodu, cynku, selenu i kobaltu. Dzięki organicznemu pochodzeniu pierwiastki te charakteryzują się wysoką biodostępnością. Lithothamnium calcareum dodawany jest do pokarmów: Soft Line Africa Herbivore, Hi-Algae Discs XXL.

 

dr. inż. Aleksandra Kwaśniak-Płacheta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *